Maria Hovinen

Työkokeilu ja syrjintä työhakuprosessissa

Työkunnon selvittelyä

Miehen työkuntoa selviteltiin yhteistyössä Ortonin kanssa. Mies pääsi tuttuun yritykseen tälle ns. työkykyselvitysjaksolle. Mies teki aluksi lyhyempiä päiviä vain päivisin eli kuuden tunnin päiviä. Sitten miehelleni luvattiin töitä.  Pomo, P sanoi:” Jos pystyt tekemään kokonaisia työpäiviä vuorotyössä niin saat töitä.”

Mieheni rupesi tekemään 8 tunnin iltavuoroa ja 8 tunnin aamuvuoroa kahden kuukauden ajan. Saamatta palkkaa/korvausta tekemästään työstä. Miehellä on koneistajan koulutus ja hän on motivoitunut ja innokas. Kyseessä siis metallialan yritys.

Miten voi ohittaa toisen kokeneesti 

Kun koitti suuri päivä. Pomo ei edes tullut ”loppu” tapaamiseen vaan istui viereisessä huoneessa. Mieheni ja Orton-ihminen, joka saapui tapaamiseen myöhässä saivat kuulla, että on liikaa epävarmuustekijöitä mieheni palkkaamisen suhteen mm. perhe, vastasyntynyt vauva, sairastumisia ja rivienvälistä mieheni ymmärsi ettei ollut tarpeeksi ”tehokas”.

Miltä tilanne näyttää täältä päin katsottuna?

Mies meni töihin kun vauva syntyi, ilmaisiin kokopäiväsiin kaksivuorotöihin. Emme sairastele, mutta kaksi viikkoa sitten kaksivuotiaamme oli hammaslääkärin toimenpiteessä nukutuksessa ja tämän jälkeen sairastunut, paha kuume ja flunssanoireita. Pöpöt kiersivät meidät kaikki. Mieheni teki useita päiviä sairaana ennen kuin haki sairaslomaa (kolme päivää). Mitä taas tehokkuuteen tulee. Hän teki koulutustaan vastaavia töitä ilmaiseksi.

Yrityksellä on työvoimapula. Yritys osti useita uusia työkoneita, yksi työntekijä on jäämässä eläkkeelle. Yritys palkkasi yhden vastavalmistuneen ja yhden työntekijän sukulaisen. Töitä on tarjolla, mutta mieheni ohitettiin työnhönottoprosessissa tai pikemminkin johdateltiin tekemään ilmaiseksi kaksi kuukautta tuottavaa kaksivuorotyötä yritykselle työkykykokeilun varjolla. Mieheni olisi hakenut muualta töitä, jos olisi tiennyt, että työtarjous oli silmälumetta ja hyväksikäyttöä.

Laillisuus ja oikeudenmukaisuus

Työtä vailla ei saa jättää henkilöä näiden perusteella perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus. Tältä näyttää työsyrjintä työhönottovaiheessa.

Näen, että tässä tapahtui kolme väärinkäytöstä

1) Lupaus työstä, jota ei annettu (Eikö suullinen sopimus ole yhtä pitävä kuin kirjallinen?)

2) Johdateltiin harhaan eli tekemään tuottavaa työtä palkatta

3) Syrjintä työhönottoprosessissa ja vetoaminen suhteisiin ja terveydelliseen tilaan.

Ei kukaan, ei myöskään mieheni tekisi palkatta töitä. Yrittäjät tiesivät tämän, siksi lupasivat töitä..ja seuraavaksi otetaan toinen harjoittelija, kokeilija tai työtön hommiin samoilla lupauksilla.

Tässä vielä esimerkki syrjimisestä vamman perusteella.

Milloin päättäjät myöntävät ettei tämä toimi?

Mielestäni tämmöinen menettely ja tämän mahdollistaminen hyvinvointivaltio Suomessa on ihmisoikeuksien rikkomista. 

Harjoittelut ja kokeilut toimivat hyvin nuorilla, joilla ei ole työkokemusta, mutta heidänkin antamastaan työpanoksesta on maksettava. Eihän kukaan harjoittele tekemään ilmaiseksi töitä!?

Miten on mahdollista, että ammattitaitoinen ihminen ei pääse palkallisiin töihin vaan saa Kelan tuilla tehdä töitä? Tälläinen järjestelmä pitää purkaa. Tämä ei aktivoi ketään, ei työllistä ketään, ei tuota veroja, ei lisää ostovoimaa, eikä ole reilua niitä yrittäjiä kohtaan, jotka palkkaavat työntekijöitä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuossa asiassa kannattaisi ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun, sillä ei tuolla kuvailemallasi tavalla voi ohittaa työhönottotilanteessa.

Toimituksen poiminnat